Про лактат натрия.... Кусок переписки с фирмачами. Может кому пригодится.
PDF файл на форум не загружается.....
Роман, я все таки что-то нашел.
Во-первых, лактат натрия действительно используется в качестве соли плавителя.
Уровень использования 1-3% (по некоторым источникам до 4%).
Лактат привносит в продукт усиление молочного вкуса и обладает бактериостатическим эффектом (консервант).
В прикрепленных файлах- информация по использованию нашей продукции в производстве плавленных сыров (на английском).
Если нужен перевод- придется подождать 3-4 дня.
И я все еще жду информацию из Голландии. (наш технолог по молочной продукции в отпуске до 29 января).
С уважением,
Александр
SODIUM REDUCTION IN PROCESSED CHEESE
Market Dairy
Application Processed cheese; spreadable processed cheeses and processed cheese slices
Corbion product Clean label: PuraQ® Arome NA4, natural flavoring, liquid
Not clean label: PURASAL® HiPure P Plus, potassium lactate, liquid 78%
Reasons for use Processed cheeses are dairy products with relatively high sodium content. This is
partly caused by salt present in cheese and sodium based melting salts that can be
used in processing to get the required product characteristics. To decrease the sodium
content in processed cheeses these melting salts can be replaced by non-sodium salts
and added sodium chloride can be reduced or removed. Reducing sodium can have
effect on the taste of the product. To optimize the flavor PuraQ Arome NA4 or
PURASAL HiPure P Plus can be added. Additions of one of these products will also
lowering the water activity of the product.
Guideline for use For a sodium reduction of 30-50% a dosage of 1 – 1.3% PuraQ Arome NA4 or 0.75 -
1.0% PURASAL HiPure Plus is recommended.
This can be added during mixing of all ingredients, before melting.
Benefits sodium reduction up to 50% can be achieved
improved flavor perception, strengthen salty, savory and cheesy
Alexander Kuprin/ Александр Куприн
PHD in Technical Science/ Кандидат технических наук
Московское Представительство “Purac Biochem bv”
Большая Якиманка 31, оф. 313 • 119180 Москва • Россия
+7 495 974 15 21; mob. +7 903 120 28 47
A.Kuprin@corbion.com •
http://www.corbion.com •
А это кто ?- А эти хотели странного. Страшные люди.....
(А и Б Стругацкие. "Попытка к бегству")